Вчені розповіли, що таке вітаміни і у чому їх користь

збалансоване харчування, їжа, зелень, горіхи, яйця, фото
Фото: Logical Beat

Також експерти детальніше описали історію вітамінів, хто їх відкрив, які є види, звідки їх брати і в якій кількості.

Related video

Вітамін — термін, використовуваний для опису ряду органічних сполук, які організм виробляє у недостатніх кількостях, необхідних для виконання важливих функцій в організмі, пише Science Alert.

Щоб отримати ці необхідні мікроелементи, організм повинен отримувати їх з відповідних джерел їжі. Оскільки різні організми виробляють ці життєво важливі сполуки у різних кількостях, така необхідна поживна речовина для однієї живої істоти не буде дефіцитною, щоб вважатися вітаміном для іншої. Так, наприклад, собаки синтезують свій власний вітамін С (в печінці), але риби, птиці, морські свинки і люди не можуть цього робити.

Вітаміни виконують широкий спектр завдань, допомагаючи організму рости, розмножуватися або просто виживати. Одні діють як певні сигнали, що регулюють метаболізм інших матеріалів. Інші допомагають ферментам працювати або безпосередньо як кофактор, або побічно беруть участь у самому виробництві.

Хто відкрив перші вітаміни?

Не було жодного відкриття, яке встановило б категорію поживних речовин, які ми тепер називаємо вітамінами. До кінця 19-го століття хіміки і біології об'єдналися разом, щоб детальніше вивчити складність людського харчування.

Вчені розуміли, що здорове харчування має бути чимось більшим, ніж правильний баланс білків, вуглеводів, жирів і мінералів. Різні дослідження росту і розвитку тварин, багато з яких стосувалися модифікації молока, вказували на існування факторів, необхідних для життя, які були присутні у надзвичайно малих концентраціях.

У 1901 році голландський вчений Герріт Грійнс припустив, що дефіцит поживних речовин може бути причиною спалахів руйнівної хвороби в Індонезії під назвою бері-бері.

Казимеж Функ, колба, дослідження, фото Fullscreen
Казимеж Функ.
Фото: Cosmos Magazine

Подальші роботи його колеги Християна Ейкмана надихнули польського біохіміка Казимежа Функа копнути глибше, виявивши особливий вид сполуки азоту (званої аміном), яка, на його думку, могла запобігти хворобі.

Відкриття Функом вітаміну B3, або нікотинової кислоти, названої "життєво важливим аміном", і дало нам термін "вітамін", а також перший чіткий зв'язок між відсутністю необхідного органічного мікроелемента і хворобою.

Хоча технічно дефіцит тісно пов'язаного вітаміну B1 (тиміну) є причиною бері-бері, знахідка викликала ряд висновків, що зв'язують різні сполуки з важливими функціями організму.

Які бувають види вітамінів?

Для людини існує трохи більше десятка з'єднань, які зараз вважаються вітамінами. Деякі з них легше розчиняються у жирі, інші — у воді. Також їх можна знайти у деяких джерелах м'яса, зелені, горіхів і грибів.

Ось деякі з найбільш поширених прикладів, які ви, можливо, і самі приймали:

Вітамін А охоплює невелику групу тісно пов'язаних з'єднань, що беруть участь в регулюванні росту й розвитку клітин по всьому нашому організму. Найбільш активними формами є ретинол, ретиналь і ретиноєва кислота, дефіцит яких чинить серйозний вплив на розвиток плоду, імунітет і зір. Попередньо сформований вітамін А, або ретинол, може засвоюватися у вигляді каротиноїдів у фруктах і овочах.

продукти, фрукти, вітаміни, стіл, прилади, фото Fullscreen
Фото: Pia Hartwich/flickr

Вітамін В, або вітаміни комплексу В, являє собою сімейство з восьми основних поживних речовин: тіамін (В1), рибофлавін (В2), нікотинова кислота (В3), пантотенова кислота (В5), піридоксин (В6), біотин (В7), фолієва кислота (В9) і кобаламін (В12).

Їх функції тісно пов'язані: вони активують ферменти, які створюють або руйнують інші матеріали, які беруть участь у таких процесах, як репарація ДНК, вироблення енергії та сигнальні молекули в мозку.

Більшість з них не може зберігатися в організмі, тому людині необхідно підтримувати здорову дієту, що складається з таких продуктів, як зелень, риба, яйця і субпродукти.

риба, яйця, вітаміни, зелень, стіл, фото Fullscreen
Фото: moach.org

Вітамін С, або аскорбінова кислота, грає в нашому організмі безліч ролей. Він допомагає як у засвоєнні заліза, загоєнні ран, так і у видаленні активних форм кисню.

Оскільки ми не можемо зберегти великі запаси цього з'єднання, воно швидко виснажується і потребує поповнення за допомогою здорового харчування, що складається з фруктів та овочів.

Історично склалося так, що його відсутність у свіжій зелені під час далеких подорожей пов'язували з цингою — захворюванням, яке лікувалося вживанням цитрусових і квашеної капусти. Однак в деяких найбагатших країнах світу цинга знову стає все поширенішою хворобою.

цитрусові, лимон, вітаміни, стіл, фото Fullscreen
Фото: flickr

Чому вітаміни названі на честь букв?

У 1916 році в статті американських біохіміків Корнелії Кеннеді та Елмера В. Макколлума літери A і B використовувалися для опису жирів і водорозчинних органічних сполук, що вважаються життєво важливими допоміжними факторами в харчуванні.

Незабаром система була розширена за рахунок включення інших вітамінів, відкритих у наступні роки, при цьому вітамін B розділився на дві форми після відкриття рибофлавіну на початку 1920-х років як компонент вихідної сполуки.

Що таке вітамін К?

Згодом вітаміни, позначені буквами F, G (тепер рибофлавін) і H, перейменували, тоді як буква у вітаміні K позначає датське написання слова коагуляція, названа так через його участь у цьому процесі.

Саме тому в багатьох країнах ін'єкції вітаміну К робляться новонародженим відразу після народження, щоб допомогти згортанню крові.

Звідки брати вітаміни?

Хоча вітаміни важливі для здоров'я, більшість з нас легко отримують необхідний їх рівень за допомогою сучасного збалансованого харчування.

Багато досліджень не показали довгострокової користі від щоденного прийому полівітамінних препаратів. Вчені стверджують, що, якщо це можливо, краще за все отримувати вітаміни з їжі.

Чи потрібно приймати полівітаміни щодня?

Якщо лікар не діагностував у вас дефіцит певного вітаміну, малоймовірно, що вам потрібно приймати щоденні добавки протягом тривалого часу.

Чи можна приймати вітамінів багато?

Важливо пам'ятати, що вітаміни, як і будь-які інші препарати, потрібно приймати в міру і тільки після призначення лікаря. Крім того, від прийому занадто великої кількості вітамінів можна захворіти.

Навіть водорозчинні вітаміни, такі як вітамін С і вітамін В (які не залишаються в організмі), можуть викликати такі симптоми, як діарея або печія, якщо ви їх приймаєте у великій кількості. Інші вітаміни, такі як вітамін А, можуть привести до вроджених дефектів, якщо їх приймати у надлишку під час вагітності.

Примітка: перед тим як почати приймати будь-які вітаміни, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і не займайтеся самолікуванням.