Смачний і корисний захист. Учені дізналися, що боби допомагають боротися з раком прямої кишки

томатний соус, миска
Фото: DALL-E/Valentyn Surnin | Щойно учасники припинили бобову дієту, їхнє здоров'я кишківника та рівень корисних бактерій знизилися

Боби є доволі популярним продуктом, проте вони мають певну репутацію в плані впливу на кишечник. Нове дослідження вчених розвінчало ці упередження.

Related video

Нещодавнє дослідження в галузі онкології показало, що морська квасоля — вид дрібних білих бобових, які часто трапляються в консервованій печеній квасолі, може відігравати важливу роль у поліпшенні здоров'я кишечника, особливо для людей з історією колоректального раку (КРР) або передракових поліпів. У цьому дослідженні, в якому взяли участь 48 осіб з ожирінням та ураженнями кишківника, вивчався ефект від щоденного вживання чашки сухої морської квасолі протягом 16 тижнів, пише New Atlas.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Морська квасоля була обрана вченими за високий вміст клітковини та поживних речовин, які сприяють розвитку корисних бактерій у товстій кишці. Цікаво, що під час дослідження було зазначено значні позитивні зміни в стані кишечника учасників. Збільшилася кількість корисних бактерій, таких як Faecalibacterium, Eubacterium і Bifidobacterium, і зменшилася кількість шкідливих бактерій. Ці результати мають велике значення, оскільки деякі бактерії кишечника пов'язані з підвищеним ризиком розвитку КРР та інших хронічних захворювань.

Під час дослідження учасники мали додавати до свого щоденного раціону попередньо приготовану квасолю. Дослідники стежили за станом мікробіома кишківника, регулярно вивчаючи їхні аналізи крові та калу, і виявили стабільне поліпшення стану кишківника.

Це дослідження має особливе значення для людей, які перенесли рак, оскільки підтримання збалансованого мікробіома кишківника має вирішальне значення для одужання та запобігання подальшим ускладненням. Утім, щойно учасники припинили бобову дієту, їхнє здоров'я кишківника та рівень корисних бактерій знизилися протягом чотирьох тижнів.

Докторка Керрі Деніел-МакДугалл, співавторка дослідження, наголосила, що боби не спричиняли запалення кишківника і не призводили до серйозних змін у процесах усередині кишківника, що важливо для пацієнтів із КРР. Однак вона також підтвердила, що після припинення бобової дієти користь швидко зникає, що підкреслює необхідність постійного дотримання здорового харчування.

Бобові часто уникають через їхні можливі побічні ефекти, такі як здуття живота і метеоризм. Ці ефекти виникають внаслідок ферментації клітковини бобів у товстій кишці, що насправді сприяє розмноженню корисних бактерій. Це дослідження не тільки підкреслює важливість доступних продуктів, багатих на пребіотики, для здоров'я кишківника, а й закликає людей, які раніше мали проблеми з кишківником, проконсультуватися з лікарем, перш ніж вносити значні зміни в раціон.

Наразі група дослідників вивчає, як різні пребіотики можуть допомогти пацієнтам, які проходять імунотерапію, що лише розширює можливості застосування отриманих результатів.

Раніше Фокус писав про 8 овочів, які зміцнять здоров'я і допоможуть скинути вагу. Багато людей буквально живуть на вагах, забуваючи про життєво важливий баланс вуглеводів в організмі. На щастя, вчені та дієтологи поспішають нагадати найкращих кандидатів для здорового схуднення.

Також Фокус писав про реальну ефективність полівітамінів від серцевих захворювань. Для багатьох людей здається заманливим отримати з однієї капсули всі необхідні мінерали та вітаміни за раз, але, як зазначають експерти, це так не працює.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.