Зміцнити здоров'я в 50 років: лікарі розповіли, яку їжу краще вживати в зрілому віці

соус, страва, їжа, помідори, зелень
Фото: Unsplash | У людей за 50 вироблення інсуліну стає менш ефективним, тому контроль рівня цукру в крові має вирішальне значення

Природа багата на величезний вибір продуктів, які зможуть прийти на заміну важкій їжі, з якою наш організм уже не може справлятися в другій половині нашого життя.

Related video

Те, що ми їмо, суттєво впливає на наше здоров'я, особливо з віком. Після 50 років наш організм уже не справляється з їжею так, як раніше. Нічна порція морозива може сприяти набору ваги або серйозно вплинути на рівень цукру в крові. Усе це тому, що з часом у нашому організмі відбуваються зміни, які впливають на все — від щільності кісток до того, як ми переробляємо цукор, пише BuzzFeed.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

У жінок у період менопаузи падає рівень естрогену, що призводить до ослаблення кісток і збільшення потреби в кальції для боротьби з остеопорозом. У всіх людей вироблення інсуліну стає менш ефективним, тому контроль рівня цукру в крові має вирішальне значення для боротьби з діабетом другого типу. Оскільки метаболізм сповільнюється, особливо після 60 років, зайві калорії, найімовірніше, залишаться в організмі.

Але не все так погано та похмуро. Прості зміни в раціоні можуть істотно змінити ситуацію, каже Ніна Л. Блахман, лікарка-геріатриня з NYU Langone Health. Включення в раціон певних продуктів харчування може допомогти не допустити вікових проблем зі здоров'ям. Ось деякі зі здорових альтернатив звичних для нас продуктів:

  • Трави для смаку. Замініть сіль такими травами як петрушка, шафран або розмарин, щоб надати стравам родзинки без стрибків артеріального тиску.
  • Квасоля. Фантастичне джерело клітковини та рослинного білка, квасоля допомагає підтримувати здоров'я серця, контролювати вагу та рівень цукру в крові. Тільки не забувайте промивати консервовану квасолю, щоб зменшити кількість натрію.
  • Домашній сир із низьким вмістом жиру. Цей продукт харчування багатий на білок і універсальний, він ідеально підходить для їжі та перекусів. Якщо вас турбує високий кров'яний тиск, вибирайте варіанти з низьким вмістом натрію.
  • Темна листова зелень. Шпинат, капуста й інша зелень багаті на такі необхідні поживні речовини як клітковина, залізо та кальцій і водночас містять мало вуглеводів і калорій, що робить їх чудовим засобом для контролю ваги та рівня цукру в крові.
  • Лосось. Лосось, що містить омега-3 жирні кислоти, є суперзіркою для здоров'я серця та мозку. Це також джерело пісного білка, ідеальне для зниження споживання насичених жирів.
  • Горіхи та насіння. Ці маленькі, але могутні продукти багаті на корисні для серця жири, клітковину та білок, що сприяють регулюванню рівня холестерину та здоров'ю травної системи.
  • Нежирний білок. Вибирайте пісну курку, індичку або рослинні білки для підтримки м'язів та імунної функції.
  • Ягоди. Багаті на антиоксиданти та клітковину, ягоди допомагають зменшити запалення та є здоровим вибором для контролю рівня цукру в крові.
  • Цільнозернові продукти. Кіноа, коричневий рис та інші цільнозернові продукти містять складні вуглеводи, що забезпечують стійку енергію і допомагають регулювати рівень цукру в крові.

Розумний вибір продуктів харчування може суттєво вплинути на здоров'я, особливо з віком. Включаючи ці продукти до збалансованого раціону, люди віком від 50 років можуть розв'язати конкретні проблеми зі здоров'ям, насолоджуючись розмаїттям смачних і поживних страв. Ідеться не про обмеження задоволення від їжі, а про його посилення за рахунок вибору продуктів, які підтримують енергійне та здорове життя.

Раніше Фокус писав про 8 овочів, які зміцнять здоров'я і допоможуть скинути вагу. Багато людей буквально живуть на вагах, забуваючи про життєво важливий баланс вуглеводів в організмі. На щастя, учені й дієтологи поспішають нагадати найкращих кандидатів для здорового схуднення.

А також Фокус розповідав про те, чим може бути небезпечний волоський горіх. Не завжди постачальники дотримуються санітарних норм, а це призводить до проблем зі здоров'ям.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.