Простий спосіб зміцнити здоров'я: вчені розповіли про користь і переваги різних ягід

горіхи, їжа, шоколад, ківі, полуниця
Фото: Unsplash | Ягоди — це прекрасний спосіб збагатити свій раціон багатим поживним складом і корисними властивостями

Ягоди є джерелом багатьох поживних речовин, здатних вплинути на різні ділянки нашого організму, надаючи йому сили боротися з багатьма недугами. І в кожної ягоди є своя конкретна перевага.

У світі, де прагнення до здорового харчування продовжує набирати обертів, ягоди вирізняються, як особливо корисний елемент дієти, на тлі багатьох продуктів. Ці маленькі, але могутні плоди славляться своїм вражаючим поживним профілем, який містить величезну кількість вітамінів, клітковини і, зокрема, антиоксидантів. Антиоксиданти вкрай важливі, оскільки вони захищають наші клітини від ушкоджень, спричинених вільними радикалами — речовинами, які можуть призвести до хронічних захворювань, пише Health.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Серед величезної кількості фруктів та овочів ягоди не мають собі рівних. Вони містять у чотири рази більше антиоксидантів, ніж інші фрукти, і в десять разів більше, ніж овочі. Це робить їх незамінною частиною збалансованої дієти.

Для початку варто розібратися в особливостях деяких із найкорисніших ягід, почавши з чорниці. Ці маленькі блакитні перлини не тільки смачні, а й багаті на антоціани — рослинні сполуки, що зумовлюють їхній глибокий синій колір і відповідають за безліч корисних властивостей. Регулярне вживання чорниці пов'язане з поліпшенням здоров'я серця, профілактикою діабету і поліпшенням роботи мозку. Вона також багата вітаміном К і марганцем, необхідними поживними речовинами для здоров'я кісток і вироблення енергії.

За нею слідує ожина, яка може похвалитися високим вмістом клітковини, вітаміну С і марганцю. Вони особливо корисні для здоров'я травної системи та підтримки здорового рівня цукру в крові.

Малина з її багатим вмістом антоціанів і еллагітанінів є чемпіоном зі зниження чинників ризику розвитку низки хронічних захворювань, включно з хворобами серця і діабетом.

Полуниця, відома високим вмістом вітаміну С, відіграє важливу роль в імунній функції та здоров'ї шкіри. Вони також пов'язані з поліпшенням здоров'я серця і зниженням резистентності до інсуліну. Можливо, чорна смородина не така популярна, але вона багата на вітамін С і антиоксиданти, відомі своїми протизапальними властивостями.

Ягоди годжі, які часто називають традиційними лікарськими засобами, є чудовим джерелом зеаксантину, який життєво важливий для здоров'я очей. Вони також багаті на клітковину, вітамін С і вітамін А, сприяючи загальному здоров'ю і благополуччю.

Виноград, хоча його зазвичай не відносять до ягід, володіє схожими перевагами завдяки вмісту ресвератролу, відомого своїми антиоксидантними і протизапальними властивостями.

Журавлина, яку часто вживають у вигляді соку, має унікальні антибактеріальні властивості, які можуть запобігти інфекціям сечовивідних шляхів та іншим проблемам зі здоров'ям.

І нарешті, ягоди асаї — тропічний фрукт, багатий на антиоксиданти, який, крім інших корисних властивостей, покращує рівень холестерину і контроль цукру в крові.

Включити ягоди у свій раціон досить просто. Їх можна додавати в йогурти, каші, салати або використовувати як натуральний підсолоджувач у різних стравах. Ключ до того, щоб отримати всю користь для здоров'я — це різноманітність і помірність.

Ягоди — це прекрасний спосіб збагатити свій раціон багатим поживним складом і корисними властивостями. Від підтримки здоров'я серця до поліпшення роботи мозку і не тільки, ці маленькі плоди є підтвердженням фрази "все хороше приходить у маленьких порціях". Насолоджуватися їхнім різним поєднанням — не просто задоволення для наших смакових рецепторів, а й суттєвий крок до здорового способу життя.

Раніше Фокус писав про 8 овочів, які зміцнять здоров'я і допоможуть скинути вагу. Багато людей буквально живуть на вагах, забуваючи про життєво важливий баланс вуглеводів в організмі. На щастя, вчені та дієтологи поспішають нагадати найкращих кандидатів для здорового схуднення.

Також Фокус писав про 6 "шкідливих" фруктів, які можна вживати діабетикам. Наука продовжує вивчати межі раціону харчування для людей, хворих на діабет, і цього разу вона несе безліч хороших новин в останніх дослідженнях.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.