Зміцнять серце і кишечник: дієтологи розповіли про користь яблук для нашого здоров'я

кошик, фрукт
Фото: Getty Images | Під час поїдання цілого яблука ви отримуєте всі його корисні властивості, але оброблені варіанти можуть виявитися менш поживними

Серед безлічі фруктів яблука є фаворитами в рецептах, через простий спосіб їхнього приготування. Однак у них ховається дещо більше, ніж просто приємний смак.

Related video

Яблука є частими фігурантами приказок і розповідей про їхні корисні властивості, і, як виявилося, все це не просто так. Яблука є цілим джерелом корисних вітамінів і мінералів, зі списком яких варто ознайомитися кожному, хто ще роздумує над тим, чи варто включати їх у свій раціон, пише Well+Good.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Хоча яблука самі собою не вирішать усіх ваших проблем зі здоров'ям, їх варто включити до свого раціону з цілої низки причин. Більшість людей не їдять достатньо фруктів і овочів, і яблука — простий і смачний спосіб заповнити цю прогалину. Вони містять безліч поживних речовин, які підтримують здорову імунну систему і борються із запаленнями завдяки вітамінам, мінералам і антиоксидантам. Крім того, вони корисні для серця і допомагають підтримувати травну систему в нормальному стані.

Одна з найчудовіших речей у яблуках, це те, що вони багаті на клітковину і фітохімічні речовини. Клітковина дуже корисна для кишківника і підтримує здорову спільноту мікробів у ньому. А фітохімічні речовини мають велику кількість корисних властивостей, як показали дослідження. Яблука також є природним джерелом пробіотиків — корисних бактерій, які підтримують різноманітну і сильну екосистему вашого кишечника.

Однак не всі яблучні продукти несуть у собі однакову користь. Якщо під час поїдання цілого яблука ви отримуєте всі його корисні властивості, включно з клітковиною зі шкірки, то оброблені варіанти, як-от сік і яблучне пюре, можуть виявитися менш поживними. Особливо це стосується яблучного соку, в якому може бути багато цукру, але немає корисної клітковини й антиоксидантів, що містяться в цілісному фрукті.

То як же використовувати яблука у своєму раціоні з максимальною користю для здоров'я? Поєднуйте їх з іншими корисними продуктами, щоб отримати збалансований перекус, каже Мелані Мерфі Ріхтер, дипломована дієтологиня і фахівчиня з нейронутриціології. Вона радить задуматися про яблучні скибочки з арахісовим маслом або грецьким йогуртом як перекус, щоб отримати додатковий білок і корисні жири. Хорошим орієнтиром добової норми є споживання двох–трьох порцій фруктів на день.

Яблука — це універсальне і поживне доповнення до вашого раціону, що пропонує цілу низку переваг для здоров'я, від підтримки серця до зміцнення здоров'я кишечника. Тільки пам'ятайте, що вони є лише частиною загальної дієти, яка має містити різноманітні продукти для досягнення найбільшої користі для здоров'я.

Раніше Фокус писав про те, що наука спростувала корисність дієти за групою крові. Хоча ідея приймання їжі залежно від групи крові звучала свіжо й інтригуюче, реальність виявилася не такою райдужною, а обмеження дієти можуть принести більше шкоди, ніж користі.

Також Фокус писав про супову дієту, здатну запобігти небезпечному захворюванню печінки. Дієта "супи і шийки" показала багатообіцяючі результати в недавньому дослідженні з лікування захворювань печінки, які несуть більш серйозні наслідки для здоров'я.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.