Продукт, що рятує серце та мозок: артишок виявився сповнений корисних властивостей

суперфуд, їжа, коренеплід
Фото: Unsplash | Ці коренеплоди також можуть допомогти тримати під контролем тиск і запобігти накопиченню шкідливих жирів у судинах

Нещодавнє дослідження вчених з'ясувало, що поширені й улюблені багатьма коренеплоди є не просто смачним доповненням до страв, а ще й мають низку корисних переваг, які роблять нас здоровішими.

Related video

Артишоки можуть стати нашим новим улюбленим суперфудом, ідеться в дослідженні, опублікованому нещодавно вченими. Багато хто з нас використовує їх на піці або добавкою в макаронах. І, судячи з усього, в цьому уродженці Середземномор'я є щось більше, ніж звичайні смакові якості. Дослідники вивчили корисні властивості артишоку та з'ясували, що він не тільки смачний, а й багатий на мінерали, антиоксиданти й інші корисні для здоров'я сполуки, пише Medical News.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Більшість із нас їдять бутон артишоку, але в тих частинах, які ми зазвичай викидаємо, — стеблах і листі, приховані скарбниці корисних речовин, стверджує нове дослідження. Ці неїстівні шматочки можуть допомогти в боротьбі з такими захворюваннями як рак, порушення роботи мозку та проблеми із серцем. Артишок багатий на корисні речовини, вітаміни та мінерали з низьким вмістом жиру й високим вмістом клітковини. Під час дослідження вчені з'ясували, що він містить особливі сполуки, які захищають печінку, борються зі шкідливими мікробами та підтримують нормальну роботу серця.

І якщо вже говорити про здоров'я серця, то артишоки — це повноцінна альтернатива гарному тренуванню для серцево-судинної системи. Вони допомагають регулювати рівень холестерину, роблячи серце здоровішим і знижуючи ризик таких небезпечних станів, як серцеві напади. Деякі дослідження показали, що ці зелені коренеплоди також можуть допомогти тримати під контролем тиск і запобігти накопиченню шкідливих жирів у кровоносних судинах. Що стосується мозку, то вчені встановили, що артишоки захищають його від запалення й окисного стресу — двох головних винуватців його старіння та розвитку захворювань.

Завдяки своїй перспективі перетворення відходів на корисні речовини та ролі в традиційній і сучасній дієті артишоки є перспективним природним засобом для зміцнення здоров'я поряд із різними методами лікування. Тож побачивши їх у меню або в магазині, варто пам'ятати, що в цих коренеплодах приховано набагато більше корисних властивостей, ніж може здатися на перший погляд.

Раніше Фокус писав про 8 овочів, які зміцнять здоров'я і допоможуть скинути вагу. Багато людей буквально живуть на вагах, забуваючи про життєво важливий баланс вуглеводів в організмі. На щастя, вчені й дієтологи поспішають нагадати найкращих кандидатів для здорового схуднення.

Також Фокус писав про те, що наука спростувала корисність дієти за групою крові. Хоча ідея приймання їжі залежно від групи крові звучала свіжо й цікаво, реальність виявилася не такою райдужною, а обмеження дієти можуть принести більше шкоди, ніж користі.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.