Звична їжа небезпечна для нашого мозку: вчені пов'язали популярну дієту з деменцією

фастфуд, шкідлива їжа
Фото: Getty Images | Ще одним важливим відкриттям, зробленим під час дослідження, став негативний вплив нездорового харчування на кишечник

Їжа, яку ми звикли вживати, виявилася джерелом серйозних проблем зі здоров'ям. Вчені з'ясували, що поширена дієта буквально знищує наш мозок.

Related video

Дослідники з Каліфорнії виявили нові важливі дані про вплив типової західної дієти на здоров'я мозку. Згідно з їхніми висновками, дієти з високим вмістом жирів і цукрів з раннього віку можуть призвести до стійких проблем з пам'яттю, подібних до тих, які спостерігаються при хворобі Альцгеймера. Дослідження вчених проводилося здебільшого на щурах і вивчало, як такі дієти порушують роботу нейромедіатора ацетилхоліну (АХ). АХ необхідний для пам'яті, навчання, збудження та уваги, і його нестачу зазвичай пов'язують саме з хворобою Альцгеймера, найпоширенішою формою деменції, яка не має методів лікування, пише The News International.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Команда під керівництвом Скотта Каноскі, професора біологічних наук з Університету Південної Каліфорнії Дорнсайф, зосередилася на гіпокампі — ділянці мозку, дуже вразливій до різноманітних екологічних і біологічних чинників. Їхні експерименти показали, що порушення рівня АХ у гіпокампі, спричинене західною дієтою, дзеркально віддзеркалює зміни, які спостерігаються за хвороби Альцгеймера. Каноскі наголосив на необхідності подальших досліджень, щоб повністю зрозуміти, як ранні дієтичні звички впливають на довгостроковий ризик розвитку хвороби та інших видів деменцій.

Ще одним важливим відкриттям, зробленим під час дослідження, став негативний вплив нездорового харчування на мікробіом кишечника. Він має вирішальне значення для загального стану здоров'я, але водночас був помітно змінений за вживання нездорової їжі. Ця зміна передбачає ширші наслідки для фізичного і психічного здоров'я, крім проблем із пам'яттю і навчанням, вважають автори.

Це дослідження свідчить про потенційну перевагу коригування раціону харчування як профілактичних заходів проти зниження когнітивних здібностей і виділяє галузі, які потребують подальшого вивчення зв'язку між харчуванням, здоров'ям кишківника та функцією мозку для науки, у такий спосіб показуючи складний взаємозв'язок найрізноманітніших галузей нашого організму.

Раніше Фокус писав про те, що веганська дієта має низку переваг. Нове дослідження, яке насамперед вивчало не зниження ваги за рослинної дієти, а її вплив на наше здоров'я, відкрило дивовижні позитивні властивості подібної стратегії харчування.

Також Фокус писав про те, як ожиріння необоротно змінює роботу мозку. Ожиріння змінює сенсори мозку, що відповідають за задоволення від їжі, викликаючи, можливо, постійний стан "вічного голоду", свідчить нове дослідження.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.