М'ясна дієта обіцяє подовжити життя: лікарі та вчені ж заявляють, що вона його вкоротить

кухня, кулінарія, м'ясо, обсмажування, сковорода
Фото: Pexels | Прихильники м'ясоїдної дієти часто виправдовують її, покликаючись на минуле, коли люди процвітали за рахунок м'яса

У світі набирає популярності доволі радикальний спосіб харчування, що включає в себе переважно м'ясо. Однак багато наукових досліджень і лікарів поспішають спростувати всі його сумнівні переваги.

Безперервне захоплення м'ясними дієтами в соціальних мережах продовжує набирати обертів. Деякі користувачі вже задовольняються замороженою сумішшю бекону та вершкового масла, називаючи її цукерками. М'ясоїди всюди пропагують м'ясоїдну дієту — суворий режим харчування, що включає в себе переважно м'ясо, трохи молочних продуктів і іноді фрукти. Ця дієта привертає увагу людей не тільки своєю сміливою винятковістю щодо м'яса, а й заявами про величезну користь для здоров'я, починаючи від втрати ваги та закінчуючи поліпшенням гостроти розуму. Однак у лікарів свій погляд на цей тренд, пише The New York Times.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Відомі зарубіжні подкастери свого часу посприяли зростанню її популярності серед їхньої великої аудиторії. Водночас фахівці в галузі охорони здоров'я, такі як Вітні Лінсенмаєр із Університету Сент-Луїса, висловлюють серйозні сумніви щодо поживної цінності дієти і її потенційних ризиків для здоров'я, таких як зростання серцево-судинних захворювань через високе споживання насичених жирів. Попри ці застереження, радикальність дієти, можливо, насправді сприяє її привабливості, спираючись саме на розповідь про практику харчування предків, яку пропагують її прихильники.

Важливо
Хибна надія. Наука винесла вирок дієті за групою крові

Прихильники м'ясоїдної дієти часто виправдовують її, покликаючись на романтизоване минуле, коли люди нібито процвітали за рахунок продуктів тваринного походження. Однак наукові дослідження, зокрема вивчення раціону неандертальців і висновки біологів Девіда Раубенгаймера та Стівена Дж. Сімпсона, свідчать про те, що різноманітне харчування було ймовірнішим, а високобілкові та низьковуглеводні дієти можуть скоротити тривалість життя. Ден Бюттнер, який вивчав регіони в усьому світі, відомі своїм довголіттям, навпаки, виявив, що дієти, багаті на рослини, характерні для популяцій із великою тривалістю життя.

У суспільстві періодично відбувається зрушення в бік екстремальних дієтичних стратегій харчування у світі, багатому на перероблені продукти харчування. Хоча дієта м'ясоїдних продовжує викликати суперечки та критику з боку лікарів, вона також змушує людей замислитися про сучасні дієтичні проблеми, радикалізацію та про те, на що готові піти люди, аби спробувати повернути контроль над своїм здоров'ям. Лікарі та науковці водночас продовжують наполягати і стверджувати, що подібна дієта принесе більше шкоди, ніж користі.

Раніше Фокус писав про швидке надходження штучного м'яса в продаж у США. Дедалі більше країн дають зелене світло штучно вирощеному м'ясу як екологічнішій і гуманнішій альтернативі традиційним методам виробництва.

Також Фокус писав про схрещування генів свині з бобами, які почали виробляти справжній свинячий білок. Змінивши ДНК соєвих бобів для виробництва свинячого білка, компанія виробила продукт, багатий на фактично справжній свинячий білок, який стирає межі між рослиною та м'ясом.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.