Небезпека у нас під носом: лікарі розповіли про те, що таке тефлоновий грип і як його уникнути

посуд, кухня, кулінарія
Фото: Racool_studio/Freepik | Власники птахів мають бути особливо обережними з каструлями з антипригарним покриттям, стверджують експерти

Сковорідки з антипригарним покриттям є популярним посудом, використовуваним в усьому світі, через легкість його миття і готування в ньому. Однак лікарі та вчені стверджують, що у цих переваг є прихований і небезпечний зворотний бік.

Приховані небезпеки звичайних кухонних інструментів часто залишаються непоміченими, проте нещодавні повідомлення привернули увагу лікарів до ризику для здоров'я, пов'язаного з повсякденним посудом. Явище, відоме як лихоманка полімерних випарів або тефлоновий грип, за останні двадцять років непомітно вразило тисячі людей. Лікарі розповіли що це таке, наскільки це серйозно і як визначити потенційно небезпечні джерела, пише The Washington Post.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

За останні два десятиліття центри моніторингу отруєнь США зареєстрували понад 3600 випадків лихоманки полімерних випарів — грипоподібного захворювання, пов'язаного з хімічним складом деяких сковорідок з антипригарним покриттям. Це захворювання, часто зване тефлоновим грипом, пов'язане з політетрафторетиленом (ПТФЕ), компонентом багатьох антипригарних сковорідок і частиною ширшого класу речовин, відомих як PFAS (пер- і поліфторалкільні речовини).

Важливо
Проникає в кожну домівку і вбиває мільйони. Учені розкрили масштаби свинцевого забруднення

У 2023 році було зареєстровано 267 випадків підозри на це захворювання, що є одним із найвищих річних показників із 2000 року, згідно з даними Американських центрів моніторингу отруєнь. ПТФЕ вважається безпечним для приготування їжі при правильному використанні. Однак якщо сковороди з антипригарним покриттям нагріваються вище 260 градусів Цельсія, покриття може руйнуватися і виділяти потенційно шкідливі випаровування. Ці випаровування можуть спричинити полімерну лихоманку, що характеризується підвищенням температури, ознобом і головним болем, яку можна прийняти за звичайну вірусну інфекцію.

Експерти в галузі охорони здоров'я, такі як Джулі Вебер, директорка Центру моніторингу отруєнь штату Міссурі, наголошують на важливості використання сковорідок з антипригарним покриттям відповідно до інструкцій, щоб уникнути перегріву. Дослідження показують, що сковорідки з антипригарним покриттям, якщо вони використовуються в рекомендованих температурних діапазонах, не становлять значного ризику для здоров'я. Однак імовірність завдання шкоди зростає, коли сковороди залишаються без нагляду на сильному вогні.

Наприклад, у 2012 році в журналі BMJ було описано випадок 29-річного чоловіка з Японії, у якого розвинулися важкі респіраторні симптоми після того, як він заснув, кип'ятячи воду в каструлі з тефлоновим покриттям протягом кількох годин.

Власники птахів мають бути особливо обережними з каструлями з антипригарним покриттям, оскільки випаровування можуть бути смертельно небезпечними для пернатих улюбленців. Виробники радять тримати птахів подалі від кухні, якщо ви готуєте на сковородах з антипригарним покриттям.

Щоб мінімізувати ризики, слід уникати попереднього розігрівання порожніх сковорідок, використовувати їх на середньому або слабкому вогні та забезпечувати належну вентиляцію під час приготування їжі. Експерти Джеймі ДеВітт з Університету штату Орегон і Ден Джонс з Університету штату Мічиган наголошують, що хоча посуд з антипригарним покриттям може сприяти впливу PFAS, він є незначним джерелом порівняно із забрудненою водою та продуктами харчування. Вони вважають, що акуратне використання і дотримання правил безпеки можуть знизити потенційні ризики.

Незважаючи на це, багато експертів вважають за краще використовувати у своїх будинках сковорідки з антипригарним покриттям, обираючи такі матеріали, як чавун, нержавіюча сталь або кераміка, які не містять PFAS. Сковорідки з антипригарним покриттям, які відшаровуються або подряпані, можуть вказувати на те, що їх пора замінити, оскільки пошкоджене покриття може виділяти частинки ПТФЕ в їжу. Однак проковтування цих частинок зазвичай вважається менш шкідливим, ніж вдихання парів від перегрітих сковорідок.

Дослідники, серед яких Ян Кузінс зі Стокгольмського університету і Лорел Шайдер з Інституту безмовної весни, наголошують на важливості мінімізації хронічного впливу PFAS для зниження ризику для здоров'я з плином часу. Для споживачів, які шукають посуд без PFAS, є бренди, які пропонують керамічні сковорідки, що не містять цих речовин. Деякі компанії зовсім відмовилися від використання PFAS у своїх антипригарних покриттях. Покупцям слід шукати етикетки, що вказують на відсутність усіх PFAS або фторованих сполук, щоб зробити вибір на користь безпечнішого посуду, вважають експерти.

Раніше Фокус писав про ефективність вейпінгу під час відмови від куріння і ціну, яку доведеться заплатити, користуючись таким методом. Вчені провели експеримент, щоб перевірити, як куріння вейпа впливає на структуру легенів — результати їх схвилювали.

Також Фокус писав про те, як галас навколо аспартаму затьмарив більш небезпечний і поширений канцероген. Поки весь світ турбується про аспартам, інший, небезпечніший канцероген, метил евгенол, тихо ховається в наших повсякденних продуктах.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.