Здорове харчування: 10 найкорисніших продуктів, які потрібно їсти частіше
Якщо, обираючи продукти в супермаркеті, ви орієнтуєтеся винятково на смак, то вам слід знати, які продукти мають бути щодня у вашому раціоні, щоб зберегти міцне здоров'я.
Різноманітне харчування є основою здорового та збалансованого раціону. Споживання різних продуктів харчування справді необхідне для забезпечення нашого організму повним набором поживних речовин, необхідних для допомаги організму правильно функціонувати, а також запобігати накопиченню в організмі токсичних речовин (консервантів, барвників, добрив, антибіотиків у м'ясі), які спричиняють інтоксикацію і дисбаланси. Про це пише Vogue.
У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!
Із огляду на той факт, що ми люди й дотримуємося звички, то часто повторюємо одне й те ж меню знову й знову: салат, макарони, рис, куряча грудка та багато іншого. Проте знаменита середземноморська дієта пропонує велике розмаїття здорових продуктів, які можуть збагатити наші страви та на довгі роки подарувати здоров'я, гарне самопочуття та постійну енергію. Але які вибрати серед безлічі знаменитих суперфудів? І яку користь вони можуть принести нашому організму, зокрема й шкірі? Перед вами 10 найкорисніших продуктів, про які часто забувають, але саме вони можуть зробити ваше харчування привабливішим і смачнішим, а також надати бадьорості й сяйва.
Червона цибуля
Червона цибуля — це турбоверсія білої цибулі: крім того, що вона є концентратом вітамінів і мінералів, таких як вітаміни С, К і В12, а також кальцію, магнію та калію, вона містить кверцетин, антиоксидант, який допомагає захистити від алергії та серцево-судинних захворювань. Вживайте її в сирому вигляді, щоб не погіршити властивості, наприклад, у салатах, такому як грецький із помідорами та фетою.
Люпинові боби
Це боби, які допомагають знижувати піки глікемії в крові, стримують рівень поганого холестерину, допомагають регулювати кров'яний тиск і зміцнюють кістки завдяки клітковині, омега-3 і 6, а також вмісту мінералів, таких як калій, кальцій і фосфор. Це справжній недорогий суперпродукт, який ідеально підходить для перекусу між прийомами їжі.
Сардини
Головний поживний елемент цієї "бідної" риби — омега-3 ненасичені жири, які підвищують рівень "хорошого" холестерину та знижують рівень тригліцеридів, запобігаючи таким захворюванням як атеросклероз. Але не тільки це: сардина входить до числа рідкісних продуктів, що містять вітамін D, який зазвичай виробляється тільки тоді, коли ми піддаємося впливу сонця. Якщо ви знайдете свіжу, насолоджуйтеся нею в запеченому або приготованому на грилі вигляді. До речі, у Португалії сардини є знаменитою національною стравою.
Батат
Солодка картопля або батат, що вирощується в Італії, має високий рівень флавоноїдів, каротиноїдів, вітаміну С і вітаміну А (або ретинолу) з комбінованою антиоксидантною дією, що робить її їжею, яка уповільнює старіння. Вживайте її як звичайну картоплю, запечену, варену або пюре й обов'язково їжте шкірку, яка багата на поживні речовини.
Каперси
Каперси є винятковим джерелом поліфенолів і мають антиоксидантну дію, що сповільнює процеси старіння клітин і шкіри, стимулюють мікроциркуляцію, запобігаючи появі капілярів і тяжкості в ногах, а також мають сечогінну дію, запобігаючи появі целюліту. Коротше кажучи, це косметична їжа, яку можна додавати всюди.
Крес-салат
Багата на вітамін С і мінерали, такі як залізо, кальцій, калій, фосфор і йод, ця рослина родини хрестоцвітих, як і цвітна капуста, має очисні, травні й детоксикаційні властивості, бореться із затримкою води в організмі та є природним антибіотиком. Крес-салат, що вважається ароматною травою, слід їсти сирим, він надає особливого відтінку соусам, салатам або бутербродам.
Чорна капуста
Чорна капуста — це чудовий суперпродукт, справжня бомба антиоксидантів, бо в ній містяться флавоноїди, вітаміни А, С, К, Е і групи В, а також кальцій, корисний для кісток, цинк, що підтримує імунну систему, і залізо, яке бореться з анемією. Їжте її в салаті, наприклад, із нутом і авокадо, і ви отримаєте справжній еліксир довголіття.
Гриби
Низькокалорійні, багаті на клітковину та поживні речовини, такі як вітаміни групи B і мінерали (фосфор, калій і мідь), гриби мають антиоксидантні та протизапальні властивості, а також підтримують імунну та серцево-судинну системи. Звільніть їх від ролі приправи до м'яса та різото, зробивши головними героями супів і салатів.
Пшоно
Крім того, що пшоно не містить глютену та має низький глікемічний індекс, воно багате на білки, амінокислоти, антиоксиданти й мінерали, такі як магній, кальцій, фосфор і залізо, що необхідні для здоров'я волосся та шкіри. Готуйте його, як рис, і насолоджуйтеся салатом із сирими овочами та зеленню.
Рукола
Цей овоч із гострим смаком, який цінували ще стародавні римляни, низькокалорійний, має антиоксидантні, протизапальні й омолоджувальні властивості, є винятковим джерелом вітамінів і мінералів та містить еруцин, активний інгредієнт, який допомагає знизити високий кров'яний тиск. Він чудовий не тільки в салатах, а й у піцах, супах і перших стравах.
Нагадаємо, ці 8 сигналів організму, які говорять про те, що ви неправильно харчуєтеся.
Раніше Фокус писав: дієтологиня розповіла про те, що збалансоване харчування допоможе легко та смачно позбутися зайвої ваги.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.