Гряде онкопокаліпсис. Кількість випадків раку в людей молодше 50 зросла майже вдвічі

хлопець, чоловік, смуток, печаль, вікно
Фото: Unsplash | Дослідники прогнозують, що до 2030 р. кількість випадків раннього початку раку і пов'язаної з ним смертності збільшиться

Вчені б'ють на сполох, оскільки кількість хворих молодих людей сильно зросла за останні десятиліття, а їхні прогнози обіцяють ще більш похмуру картину.

Related video

Нове дослідження виявило, що всього за три десятиліття кількість людей молодше 50 років, у яких діагностовано рак, зросла майже на 80%, на тлі вже спрогнозованого онкологічного цунамі. Дослідження є наймасштабнішим у своєму роді і являє собою глобальну перспективу. За його даними щорічно від раку помирає вже понад мільйон людей віком до 50 років, пише The Guardian.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Головне питання, яке хвилює системи охорони здоров'я в усьому світі та вчених, полягає в причинах такого різкого зростання захворюваності. Поки дослідники збирають воєдино цю загадку, припускають, що тут відіграють роль кілька чинників. До них належать нездорове харчування, надмірне вживання алкоголю і тютюну, недостатня фізична активність і зростаючий рівень ожиріння. Пропагуючи здоровий спосіб життя, ми можемо потенційно знизити ризики, вважають автори.

Зміни в рейтингу нещадних убивць

Рак молочної залози є серйозною проблемою, на нього припадає найбільша кількість випадків захворювання і смертей. Однак це не єдиний вид раку, кількість випадків якого зростає. У період з 1990 по 2019 рік найшвидшими темпами зростали випадки раннього раку трахеї і простати. Навпаки, кількість випадків раку печінки на ранніх стадіях щорічно знижувалася приблизно на 2,88%.

До регіонів, найбільш схильних до цього зростання, належать Північна Америка, Океанія і Західна Європа. Однак важливо розуміти, що ця проблема характерна не тільки для країн з високим рівнем доходу. У країнах із низьким і середнім рівнем доходу, особливо в Океанії, Східній Європі та Центральній Азії, також спостерігається високий рівень смертності серед осіб молодше 50 років.

Похмура картина майбутнього

Попри важливість поінформованості, не слід поспішати з висновками і вкорінювати названі числа і відсотки, як істину. Адже з огляду на тенденції останніх 30 років, дослідники прогнозують, що до 2030 р. кількість випадків раннього початку раку і пов'язаної з ним смертності збільшиться ще на 31% і 21%. Найбільшу групу ризику, мабуть, становлять люди віком від 40 років.

Поряд із раніше згаданими факторами, такими як харчування і спосіб життя, можуть відігравати роль генетичні чинники. Червоне м'ясо, солона їжа, низьке споживання фруктів і молока вважаються факторами ризику розвитку поширених онкологічних захворювань у людей молодше 50 років. А такі звички, як недостатня фізична активність, зайва вага і підвищений рівень цукру в крові, ще більше посилюють ризик.

Докторка Клер Найт з Cancer Research UK, яка не має стосунку до дослідження, нагадує, що до цих даних слід підходити з обережністю. Вона наголосила, що рак — це переважно хвороба похилого віку, більшість діагнозів ставлять особам, старшим за 50 років. Вона також наголосила на важливості подальших досліджень для визначення конкретних причин виникнення раку в ранньому віці.

Усе в наших руках

Інформованість — це перший крок до дій. Дослідження вказує на важливість дотримання збалансованої дієти, фізичної активності, зниження споживання алкоголю і тютюну, а також дотримання правил безпеки при перебуванні на сонці для потенційного зниження ризику розвитку раку. Таким чином, хоча дуже важливо усвідомлювати цифри, що зростають, не менш важливо знати, що в нашому розпорядженні є інструменти і знання, що дозволяють змінити ситуацію. А враховуючи невблаганність і раптовість розвитку раку, серйозно підходити до турботи про своє здоров'я варто починати вже зараз, щоб убезпечити своє безтурботне майбутнє.

Раніше Фокус писав про ознаку раку підшлункової залози, яку не варто ігнорувати. Цей рак є одним із найпотаємніших і має низький шанс виживання, тому раннє виявлення дуже важливе в ситуації, де на кону завжди стоїть життя.

Також Фокус писав про те, що популярні вітаміни можуть провокувати розвиток раку. Дослідження групи вчених з Південної Кореї пояснює, яка їжа може сприяти появі злоякісних утворень.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.