Лише два шматочки на день: м'ясні ласощі пов'язали з ризиком виникнення діабету

шинка, дошка
Фото: Pinterest | Висновки дослідження показують важливість вибору раціону харчування для управління ризиком розвитку діабету

Результати дослідження свідчать про те, що навіть незначна кількість червоного та переробленого м'яса може значно підвищити вірогідність розвитку діабету другого типу, на який нині страждають понад 400 мільйонів людей у всьому світі.

Related video

Нещодавнє дослідження, проведене під керівництвом Кембриджського університету за участю майже 2 мільйонів людей по всьому світу, представило найповніші на сьогоднішній день докази зв'язку між споживанням переробленого і червоного м'яса і підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу, пише The Guardian.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Дослідження, опубліковане в журналі Lancet Diabetes & Endocrinology, підкреслює, що щоденне споживання всього 50 грамів переробленого м'яса (еквівалент двом скибочкам шинки), пов'язане з підвищенням ризику розвитку діабету 2 типу на 15% протягом десятиріччя. Аналогічним чином, щоденне споживання 100 грамів необробленого червоного м'яса, що приблизно відповідає розміру невеликого стейка, пов'язане зі збільшенням ризику на 10 %. Навіть звичне споживання м'яса птиці показало потенційний ризик, хоча після додаткового аналізу цей зв'язок виявився менш стійким.

Висновки дослідження показують важливість вибору раціону харчування для управління ризиком розвитку діабету. Професорка, докторка Чуньсяо Лі з Кембриджського університету, одна з головних авторів, наголосила, що їхнє дослідження є найповнішим доказом зв'язку споживання м'яса з ризиком розвитку діабету, що підкріплює наявні рекомендації щодо обмеження споживання обробленого і червоного м'яса.

Важливо
Випадки діабету зросли у 8 разів: COVID-19 пов'язали з розвитком хвороби та знайшли можливу протидію

Експерти, які не брали участі в дослідженні, як-от професор Навід Саттар з Університету Глазго, високо оцінили дослідження за його ретельність і відповідність сучасним дієтичним рекомендаціям, які закликають знизити споживання певних видів м'яса для зменшення ризику розвитку різних захворювань, включно з діабетом 2 типу. Доктор Дуейн Меллор з Астонського університету додав, що ці результати підкріплюють ширші дієтичні рекомендації щодо споживання більшої кількості рослинної їжі, такої як овочі, фрукти і бобові, для зниження ризику захворювань.

Це дослідження є важливим доповненням до зростаючого обсягу літератури з дієти та діабету, вказуючи на те, що навіть невеликі зміни в споживанні м'яса можуть принести значну користь здоров'ю. Оскільки поширеність діабету 2 типу у світі продовжує зростати, що значною мірою зумовлено факторами способу життя, подібні дослідження є надважливим посібником для заходів у сфері громадської охорони здоров'я, спрямованих на стримування цієї епідемії.

Раніше Фокус писав про дослідження, проведене в Гарварді, яке також стосується можливості розвитку діабету від вживання червоного м'яса в їжу. У ньому пропонувалися цифри, набагато більші, ніж у дослідженні Кембриджа.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.