Смертельна "година вина". За останні 50 років рівень захворювань печінки зріс у 5 разів

вино, здоров'я, кількість вина, кількість вина, скільки пити вина
Фото: Shutterstock/Lizardflms | Люди п'ють стільки вина, що це може нашкодити здоров'ю

Дослідники вважають, що основна причина такої сумної статистики криється в рясному вечірньому пияцтві.

Related video

Багато хто з нас не проти винагородити себе келихом вина після важкого робочого дня, проте вчені тепер вважають, що подібні "години вина" насправді можуть нести в собі смертельну загрозу — про це свідчить статистика, пише Daily Mail.

Нове дослідження британських учених показало, що понад третина людей, яким поставили діагноз після термінової госпіталізації, померли протягом наступного року. Однак справа не тільки в пізній діагностиці, дослідники також виявили, що рівень захворювань печінки лише за останні 50 років зріс у 5 разів, що є вельми тривожним. Автори дослідження вважають, що ця тенденція зумовлена рясним вечірнім пияцтвом.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Дослідники сподіваються, що отримані результати слугуватимуть "сигналом тривоги" для зміни чинників способу життя, пов'язаних із цим захворюванням. Зокрема йдеться про контроль кількості споживаного алкоголю та профілактику ожиріння. Крім того, вчені радять щорічно проходити УЗД печінки, яке дасть змогу виявити проблеми на ранній стадії.

Під час дослідження вчені використовували анонімні лікарняні записи, це дало змогу їм виявити людей, для яких екстрена госпіталізація стала першою ознакою хронічного захворювання печінки. Результати свідчать про те, що з 30 тисяч екстрених госпіталізацій, викликаних хронічним захворюванням печінки на рік, 13 000 пацієнтів вперше почули про цей діагноз.

Водночас кожен шостий пацієнт (17%) помер у лікарні, а ще 37% померли протягом року після екстреної госпіталізації. Водночас статистика свідчить про те, що 34% із тих, кого виписали з лікарні, повторно були госпіталізовані протягом лише одного місяця.

За словами доцентки Лондонської школи гігієни та тропічної медицини, докторки Джессіки Кінг, статистика свідчить про те, що кількість пацієнтів, яких екстрено госпіталізують, лише збільшується з кожним роком, водночас виживаність пацієнтів за останні 50 років покращилась лише зовсім несуттєво.

За словами директорки з політики Британського фонду печінки Ванесси Хебдич, проблема полягає в тому, що люди помилково вважають, що проблеми з печінкою виникають лише у хронічних алкоголіків. Реальність же, на жаль, така, що багато хто з людей може пити в дозах, які дійсно можуть завдати шкоди організму людини.

Дослідники зазначають, що "година вина" справді вкоренилася в суспільстві. Хтось вважає за краще випити келих просеко за сніданком, хтось випиває келих вина, поки готує вечерю, а потім ще один під час вечері та ще один під час перегляду телевізора. У результаті деякі здатні випивати пів пляшки вина щовечора, що означає, що людина п'є з потенційно небезпечною швидкістю.

Іншими чимало важливими чинниками ризику розвитку захворювань печінки є надмірна вага і діабет другого типу. У результаті вчені сходяться на думці, що в нинішніх реаліях людям необхідно частіше проходити ультразвукове дослідження, стежити за своїм раціоном і кількістю споживаного алкоголю.

Раніше Фокус писав про те, що вчені знають день і час, коли ви, найімовірніше, помрете.

Цей матеріал має лише інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми зі здоров'ям, зверніться до фахівця.