Небезпечна їжа чи корисні ласощі: вчені розповіли про користь і шкоду шинки

м'ясо, цибуля, страва, тарілка, їжа
Фото: Unsplash | Білок, що міститься в шинці, корисний не тільки для нарощування м'язів, а й для контролю ваги

Шинка є улюбленою їжею мільйонів людей, але вчені стверджують, що не вся вона однакова, і деякі її види можуть зміцнювати наше здоров'я, тоді як інші підривають його.

Коли ми сідаємо за стіл, щоб насолодитися скибочкою шинки, ми обираємо саме її, як популярне м'ясо, улюблене в усьому світі, особливо в такі святкові дні, як Різдво. Але експерти розповіли, що саме відбувається з нашим організмом, при вживанні шинки. Для цього вони розділили всі наявні знання на маленькі шматочки, які легко засвояться нашим мозком, пише Eat This, Not That.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Шинка відома високим вмістом білка, в ній присутні всі дев'ять незамінних амінокислот, що робить її повноцінним білком. І особливо корисно це для нарощування і відновлення м'язів, що важливо як для любителів фітнесу, так і для тих, хто прагне просто підтримувати здорову статуру. Невелика порція в 85 грам містить близько 23 грамів білка, що робить її істотним внеском у ваші щоденні потреби в білку.

Білок, що міститься в шинці, корисний не тільки для нарощування м'язів, а й для контролю ваги. Вживання багатих на білок продуктів, таких як шинка, допоможе вам довше почуватися ситим, зменшуючи спокусу перекусити і переїдати. Крім того, що більше у вас м'язів, то більше калорій ви спалюєте, навіть у стані спокою. Однак справа не тільки в білку. Вид шинки та спосіб її обробки відіграють важливу роль у її корисних властивостях.

Незважаючи на те що шинка має корисні властивості, не вся вона однакова. Оброблені сорти, такі як в'ялена або копчена шинка, часто містять багато натрію і нітратів, які були пов'язані з різними проблемами зі здоров'ям, включно з підвищеним ризиком розвитку деяких видів раку. Крім того, такі шинки пов'язані з підвищеним вмістом кінцевих продуктів глікування, які можуть сприяти розвитку хронічних захворювань, таких як діабет і хвороби серця.

Особливу заклопотаність викликає високий вміст натрію в копченій шинці. Усього лише невелика порція може містити значну частину рекомендованої денної норми. Дієти з високим вмістом натрію пов'язані з підвищенням кров'яного тиску і ризиком серцево-судинних захворювань. Тому, якщо у вашому меню є шинка, обирайте свіжу, а не в'ялену або копчену — це більш здоровий варіант.

Незважаючи на ці побоювання, шинка не позбавлена багатьох поживних переваг. Це хороше джерело важливих вітамінів і мінералів, таких як цинк, селен і вітаміни групи В, які відіграють важливу роль у підтримці вашого здоров'я. Ці поживні речовини підтримують все — від імунної системи до обміну речовин.

Якщо вам сподобалася шинка, запечена в меду, подумайте про цукор, який міститься в ній. Хоча він і надає стравам чудового солодкого смаку, він також сприяє збільшенню щоденного споживання цукру, якого найкраще дотримуватися в помірних кількостях, щоб уникнути таких проблем зі здоров'ям, як серцево-судинні захворювання та діабет.

Якщо шинка — обов'язковий атрибут вашої страви, обирайте свіжу шинку. У ній, як правило, менше натрію і немає такої кількості потенційно шкідливих сполук, як у копченій або в'яленій. Вона може бути частиною здорового харчування, якщо вибирати і готувати її з розумом. Вона також містить велику кількість білка і важливих поживних речовин, але для того щоб зрозуміти, як вона впливає на ваше здоров'я, важливо враховувати тип шинки і спосіб її обробки. Будучи поінформованим і роблячи розумний вибір, ви зможете насолоджуватися шинкою як частиною збалансованої та здорової дієти.

Раніше Фокус писав про те, що наука спростувала корисність дієти за групою крові. Хоча ідея приймання їжі залежно від групи крові звучала свіжо й інтригуюче, реальність виявилася не такою райдужною, а обмеження дієти можуть принести більше шкоди, ніж користі.

Також Фокус писав про супову дієту, здатну запобігти небезпечному захворюванню печінки. Дієта "супи і шийки" показала перспективні результати в нещодавньому дослідженні з лікування захворювань печінки, які несуть більш серйозні наслідки для здоров'я.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.