Непомітно підривають здоров'я: сіль може стати отрутою для сердечників

орган
Фото: New Atlas | 89% хворих у досліджуваній групі перевищили цей ліміт споживання солі, у середньому на 3 096 мг солі на день

Учені дізналися, що люди, які страждають від проблем із серцем, самі того не усвідомлюючи, ставлять свої життя під ще більшу загрозу, вживаючи набагато більшу кількість солі, ніж рекомендується лікарями.

Під час недавнього дослідження вчені з'ясували, що люди із серцево-судинними захворюваннями споживають набагато більше солі, ніж слід, перевищуючи більш ніж удвічі рекомендовану їм добову норму. Важливість скорочення споживання солі підкреслюється її зв'язком з підвищенням кров'яного тиску і навантаженням на серце, не кажучи вже про те, що вона затримує в організмі рідину, лише погіршуючи такі стани, як серцева недостатність, пише Study Finds.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Попри рекомендації щодо обмеження споживання натрію до 1500 міліграмів на день для серцевих хворих і менш як 2300 мг для людей із добрим здоров'ям, шокуючі 89% хворих у досліджуваній групі перевищили цей ліміт, у середньому на 3 096 мг солі на день.

Докторка Елсі Коджое та її команда з Регіональної лікарні Підмонт Атенс вивчили дієтичні звички понад 3 100 пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, використовуючи дані за період з 2009 по 2018 рік. Вони виявили, що цим пацієнтам складно визначити, скільки солі міститься в продуктах, які вони купують або замовляють, що ускладнює дотримання рекомендованої дієти з низьким вмістом натрію. Дослідження показало, що, порівняно з населенням загалом, пацієнти із серцево-судинними захворюваннями не так багато роблять для зниження споживання солі, що вкрай важливо для лікування їхнього захворювання.

Результати дослідження, які будуть представлені на щорічній зустрічі Американського коледжу кардіології, вказують на те, що боротьба з сіллю торкається різних рівнів доходів, статі, раси та освіти. Це вимагає більш широкої стратегії, що допомагає людям легше зрозуміти і контролювати споживання натрію, або шляхом більш точної оцінки вмісту солі в продуктах харчування, або шляхом зниження вмісту натрію в харчових продуктах на початковому етапі.

Коджое підкреслює серйозність масштабів серцево-судинних захворювань в усьому світі і говорить про те, що дотримання рекомендацій щодо споживання натрію — це відносно простий спосіб скоротити кількість відвідувань лікарень, витрати на охорону здоров'я і загальний вплив серцево-судинних захворювань. Вона закликає готувати більше їжі вдома, щоб контролювати рівень солі, і закликає всіх уважніше читати етикетки на продуктах харчування, особливо уникати їжі з вмістом натрію понад 140 міліграмів.

Раніше Фокус писав про те, що вченим вдалося знайти метод лікування гіпертонії, що не вимагає приймати таблетки до кінця життя. Дослідники стверджують, що знайшли спосіб лікування найпоширенішого виду підвищеного кров'яного тиску.

Також Фокус писав про те, чим загрожує передозування сіллю. Сіль є популярною добавкою у величезній кількості страв, але вчені давно визначили норму її споживання, яку не варто перевищувати, втім, це стосується не всіх людей, кажуть лікарі.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.