Нюанс, що занапастив прогрес мільйонів: учені виявили головну помилку дієт

виделка, ніж, дієта, смуток
Фото: Unsplash | Переїдання може підвищити рівень глікогену, формуючи стійкі спогади про їжу під час голодування, провокуючи РХП

Шлях позбавлення зайвої ваги завжди є складним і часом люди піддаються найрадикальнішим практикам у гонитві за прогресом. Але саме в них вчені виявили причину того, що дає зворотний ефект схудненню.

Учені з Кельнського університету дізналися, як саме мозок контролює споживання їжі у плодових мушок, Drosophila melanogaster. Як і люди, ці мушки використовують молекули, подібні до інсуліну, щоб регулювати її споживання. Нейротрансмітер октопамін, споріднений з норадреналіном, відіграє вирішальну роль у тому, чи зберігаються спогади про споживання вуглеводів надовго або на короткий термін. І те, що виявили дослідники, змусило їх переглянути популярні в дієтах методи відмови від їжі, оскільки, судячи з усього, вони діють рівно протилежно очікуванням людей, пише Medical Xpress.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Команда професорки Хенріке Шольц у дослідженні, опублікованому в журналі eLife, вивчила, як енергетичні запаси впливають на формування пам'яті, пов'язаної з їжею при легкому голодуванні. Вони виявили, що зниження рівня глікогену в жировій і м'язовій тканинах змінює сприйняття вуглеводів. Глікоген, запасена глюкоза, в основному служить паливом для м'язів, а октопамін допомагає інтегрувати цю інформацію в процес ухвалення рішень мозком.

Важливо
Змінюється все, включно з мозком: як 7 днів голодування перебудовують наш організм

Переїдання ж може підвищити рівень глікогену, формуючи стійкі спогади про їжу під час голодування. Це спонукає до підвищеного споживання їжі, навіть якщо в майбутньому їжі буде достатньо. Високий рівень глікогену знижує винагороджувальний ефект вуглеводів, спонукаючи до постійного переїдання, тоді як достатній рівень енергії пригнічує формування довгострокової пам'яті про джерела їжі, незалежно від її типу.

Дослідження припускає, що роль октопаміну у формуванні "харчової пам'яті" може пояснити переїдання й ожиріння загалом. Незважаючи на недоведеність цього факту на людях, механізми схожі, що натякає на те, чому схуднення є складним завданням і радикальні заходи часом дають зворотний від бажаного ефект. Стійкі спогади про їжу можуть стимулювати підвищене споживання, незважаючи на фактичне задоволення потреб у харчуванні.

Професорка Шольц наголошує на необхідності майбутніх досліджень для пошуку способів стирання цих довготривалих спогадів, що в перспективі полегшить процес схуднення.

Раніше Фокус писав про новий простий спосіб накачати м'язи рук всього за 3 секунди 3 рази на тиждень. Вчені вважають, що часті, але короткі тренування, принесуть більше ефекту, ніж рідкісні, але тривалі.

Також Фокус писав про те, який місяць найкраще підійде для ефективного старту дієти. Результати показали, що найкращий період для початку — аж ніяк не сонячне літо.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.