Врятують голову після 1 січня: лікарі назвали продукти, що допомагають у разі похмілля

алкоголь, вечірка, свято
Фото: Getty | Жоден продукт не є чарівними ліками від похмілля, проте деякі можуть значно полегшити його симптоми

Зустріч Нового року з великою кількістю алкоголю не є чужою багатьом людям, попри подальше похмілля. Однак лікарі назвали низку продуктів, які допомагають із ним впоратися, а також ті, що можуть нашкодити.

Related video

Повернення в норму після новорічного похмілля — це не тільки поповнення сил організму, а й відмова від продуктів і звичок, які можуть погіршити наслідки рясної випивки. І лікарі вважають, що в нашому раціоні достатньо такої їжі, яка може зробити похмілля як важчим, так і легшим, пише New York Post.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Сертифікована лікарка-дієтологиня Стефані Шифф із лікарні Northwell Huntington Hospital розповідає про деякі корисні дієти і застерігає від інших. Зневоднення і втрата необхідних мінералів, як-от калій, натрій, магній і кальцій, посилюють такі симптоми: головний біль, нудота і втома, роблячи особливо важким наступний ранок після вживання великої кількості алкоголю.

Важливо
З віком похмілля стає все більш руйнівним: чому це відбувається

Щоб допомогти відновленню, Шифф рекомендує почати з вживання води під час пиття і відновлювати рідину в організмі після нього за допомогою таких варіантів, як кокосова вода або електролітні напої, багаті на мінерали, яких бракує.

Особливо корисними в разі похмілля можуть бути такі продукти, як банани, авокадо, імбир і білі тости. Банани допомагають відновити рівень калію, сприяють травленню і забезпечують швидкий приплив енергії завдяки натуральним цукрам і вітамінам групи В. Авокадо, що містить майже 15% денної норми калію на порцію, стабілізує рівень цукру в крові та сприяє насиченню, допомагаючи полегшити нудоту. Імбир, відомий своїми протинудотними властивостями, можна вживати у свіжому, сушеному вигляді або у вигляді чаю, щоб заспокоїти шлунок. Білі тости ж містять прості вуглеводи, які легко засвоюються, борються з нудотою і одночасно підвищують рівень цукру в крові.

Шифф наголошує, що, хоча жоден продукт не є чарівними ліками від похмілля, ці варіанти можуть значно полегшити його симптоми. З іншого боку, вона не радить вживати смажену, жирну або гостру їжу, оскільки вона може подразнювати шлунок і сповільнювати травлення. Кава, хоча і є поширеним способом "прокинутися", діє як сечогінний засіб, як і алкоголь, і може посилити зневоднення.

Аналогічним чином, всупереч стереотипам про клин, що вибивається клином, черговий алкогольний напій тільки ще більше навантажить печінку, яка вже переробляє токсини попередньої ночі. Як додатковий захід у боротьбі з похміллям останні дослідження відзначають роль гідратації в підтримці когнітивних функцій під час відновлення після вживання алкоголю. Так, дослідження, опубліковане в журналі International Journal of Research and Public Health, показало, що навіть легке зневоднення може погіршити концентрацію і підвищити дратівливість, що демонструє важливість вживання рідин, які відновлюють баланс.

Раніше Фокус писав про те, що пиво може поліпшити роботу кишечника. Вчені назвали оптимальну дозу для отримання максимальної користі.

Також Фокус писав про те, що алкоголь, всупереч поширеній думці, не робить людей навколо привабливішими. Нове дослідження показує, що кількість алкоголю жодним чином не може вплинути на сприйняття краси інших людей.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.