Гірка правда солодкої ілюзії: вчені заявили про небезпеку підсолоджувачів для тих, хто худне

цукор, напій, підсолоджувач, кола
Фото: Freepik | Невідповідність між солодким смаком і відсутністю очікуваних калорій може збити мозок з пантелику, загрожуючи зміною харчової поведінки

Прагнучи контролювати вагу і знизити кількість споживаних калорій, багато людей вдаються до штучних підсолоджувачів, які здаються ефективним рішенням. Однак останні дослідження показують, що ці замінники можуть бути не настільки корисними, як вважалося раніше.

Related video

Про це пише HealthDay.

У дослідженні, опублікованому в журналі Nature Metabolism і проведеному під керівництвом доктора Кетлін А. Пейдж, директора Дослідницького інституту діабету та ожиріння Університету Південної Каліфорнії . Пейдж, директора Дослідницького інституту діабету та ожиріння Університету Південної Каліфорнії, вивчали вплив сукралози, поширеного некалорійного підсолоджувача, на регуляцію апетиту.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

У рандомізованому перехресному дослідженні взяли участь 75 молодих людей з різною масою тіла, які вживали напої, що містять сукралозу, сахарозу (столовий цукор) або воду. Після кожного вживання напою вчені проводили МРТ-сканування мозку, брали кров на аналіз і оцінювали відчуття голоду.

Важливо
Підсумкова цифра налякала всіх: учені з'ясували, скільки цукру люди з'їдають щороку

Результати показали, що вживання сукралози стимулювало посилення кровотоку в гіпоталамусі — ділянці мозку, що відповідає за регулювання апетиту і маси тіла, і посилювало відчуття голоду порівняно з сахарозою. Крім того, сукралоза змінювала функціональний зв'язок між гіпоталамусом та іншими ділянками мозку, що беруть участь у мотивації та сенсорній обробці.

Доктор Пейдж пояснила, що така невідповідність між солодким смаком і відсутністю очікуваних калорій може збити мозок з пантелику, що потенційно може призвести до посилення потягу і зміни харчової поведінки з часом.

Крім того, аналіз крові показав, що, на відміну від сахарози, сукралоза не підвищує рівень таких гормонів, як інсулін і глюкагоноподібний пептид-1 (GLP-1), які мають вирішальне значення для передачі сигналу про ситість у мозок. Відсутність гормональної відповіді може сприяти зниженню відчуття ситості після вживання підсолоджених сукралозою продуктів.

Ці дані ставлять під сумнів загальноприйняте уявлення про штучні підсолоджувачі як про нешкідливі альтернативи цукру і наголошують на необхідності подальших досліджень їхнього довгострокового впливу на контроль ваги та метаболічне здоров'я. Оскільки поширеність некалорійних підсолоджувачів продовжує зростати, розуміння їхнього впливу на механізми регуляції апетиту в мозку стає дедалі важливішим, вважають автори.

Раніше Фокус писав про те, що аспартам визнали "можливим канцерогеном". Найпоширеніший підсолоджувач пов'язали з раком, у зв'язку з чим у ВООЗ вирішили зробити заяву.

Також Фокус писав про те, що сукралоза також може бути небезпечною для здоров'я. Популярний цукрозамінник пошкоджує нашу ДНК.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.