Мистецтво віддавати борги. Як вивести збитковий бізнес у плюс і коли краще починати стартап

Стартап — це витівка для зрілого, встановленого світогляду й особистості. Від принципу "Підрости, потім стартуй" нікуди не втекти.

Розвиток бізнес
Один бізнесмен із десяти знає, як працювати, коли тягнуть борги та їздять кредитори. Один зі ста знає, як розвивати підприємство, коли таке відбувається.

Я знаю бізнесмена, який взяв в управління підприємство з боргами 440 мільйонів гривень. І за вісім місяців звів цю суму до 10 млн грн. Весь цей час він викорчовував саботажників, які не бажали працювати та не давали працювати підприємству, злодіїв, відкритих шкідників і просто дурнів. Вирішував питання із зовнішнім світом, у якого їх накопичилося до підприємства більш ніж достатньо. Вибудовував по-новому відносини з великими людьми та споживачем. Зачищав недоброзичливців із великими можливостями. Вибудовував контур управління та менеджмент.

І ось збитки підприємства досягли 10 мільйонів. Дехто каже: ого, підприємство з боргами 10 мільйонів! Інші кажуть – ну, ми в таких випадках ліквідували все та починали з нуля. Треті кажуть — що це за бізнес, негативний баланс! Втрачаючи з уваги те, що мине ще час, і він перестане бути негативним, упускаючи з уваги те, що весь цей час підприємство генерувало такий прибуток, якого вистачило на погашення 430 мільйонів гривень боргу.

Мало хто з нас здатний хоча б уявити цю цифру – 430 мільйонів. А тим паче погасити. Проте таке відбувається, і це роблять люди. Для цього потрібно працювати та робити роботу, і щоб підприємство працювало та випускало продукцію. І ось у цієї людини бізнес рухається як би одночасно у двох напрямках – уперед, як будь-який бізнес, у перспективи та назад, справляючись зі старими проблемами.

Важливо
Лови момент. Чому швидкі рішення роблять бізнес успішним, а вагання призводять до банкрутства
Лови момент. Чому швидкі рішення роблять бізнес успішним, а вагання призводять до банкрутства

Один бізнесмен із десяти знає, як працювати, коли тягнуть борги та їздять кредитори. Один зі ста знає, як розвивати підприємство, коли таке відбувається.

Важливо
Хто не боїться, той не п'є шампанське. Як створити успішний бізнес в Україні
Хто не боїться, той не п'є шампанське. Як створити успішний бізнес в Україні

Нещодавно до мене прийшов юнак і почав просити грошей на стартап. Він хотів відкрити інноваційне кафе, щось дуже просунуте. Він говорив — я знаю бізнес зсередини, я зможу розігнати його дуже швидко, ми вийдемо в нуль за три роки, а потім почнемо розвивати, дайте грошей.

Я спитав його, ким він був у цій сфері. Він сказав – я працював офіціантом, і більше не хочу, я дізнався про все, що потрібно, і готовий робити свій бізнес. Так, він дізнався про все, що потрібно, крім економіки підприємства харчування.

Я запитав – чому шукаєте гроші і не справляєтесь самотужки? Адже проєкт запускають за свої, а гроші беруть на масштабування, коли все запущено та працює. Він сказав — треба погасити борги, що накопичилися за проєктом, тоді ми зможемо запуститися, вийти в нуль і розвиватися. Звідси й такий період виходу на точку беззбитковості при залученому фінансуванні!

І я спитав його: а як щодо одночасно погашати борги та розвивати бізнес? І він відповів: неможливо рухатись одночасно вперед і назад. Так, 25-річний офіціант не знає, що не лише можна, а й обов'язково рухатись у всіх напрямках одночасно.

Важливо
Чи є життя після факапу? Чому історії бізнес-невдач не менш важливі, ніж історії успіху
Чи є життя після факапу? Чому історії бізнес-невдач не менш важливі, ніж історії успіху

Бізнес — не лінійна структура, це не послідовне включення лампочок, коли якщо не працює одна, то не горить уся гірлянда.

Важливо
Только гению под силу. Как руководить крупным бизнесом и не умереть от инфаркта
Только гению под силу. Как руководить крупным бизнесом и не умереть от инфаркта

Це деревоподібна структура з множинними центрами виникнення подій і відгалуженнями від них. Він не зрозумів, про що я говорю.

І тому я запропонував прийти до мене ще раз, коли відбудуться дві події: коли він відпрацює достатній для розуміння бізнесу період керівником хорошим рестораном і коли його інноваційний проєкт запуститься та буде налагоджений стабільний оборот, а всі елементи системи будуть не тільки працювати, а притруться один до одного.

І знаєте, що? Він образився. І це зайве нагадування того, що стартап – це затія для зрілого, встановленого світогляду й особистості. Від принципу "Підрости, потім стартуй" нікуди не втекти.

Першоджерело.